Εύκολες συνταγές

Συνταγή Λάχανο με κιμά στο φούρνο

Συνταγή για λάχανο με κιμά στο φούρνο

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε για μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια με αυτή τη συνταγή για λάχανο με κιμά στο φούρνο! Αυτό το χορταστικό και ανακουφιστικό πιάτο συνδυάζει τρυφερά λαχανόφυλλα με γευστικό κιμά, όλα ψημένα στην τελειότητα. Είναι ένα πραγματικά ευχάριστο πλήθος και ιδανικό για οικογενειακές συγκεντρώσεις ή ζεστά δείπνα. Ο συνδυασμός του ζουμερού κιμά και του ελαφρού τσακίσματος του λάχανου δημιουργεί μια απολαυστική υφή που θα κάνει τους γευστικούς σας κάλυκες να χορεύουν από χαρά.

Συστατικά

<πίνακας>

Συστατικά
Ποσότητα

Κιμάς
500 γραμμάρια

Λάχανο
1 κεφάλι

Κρεμμύδι
1 μεσαίου μεγέθους

Ρύζι
1/2 φλιτζάνι

Αυγό
1

Ψίχουλα ψωμιού
1/4 φλιτζάνι

Γάλα
1/4 φλιτζάνι

Μαϊντανός
Μια χούφτα, ψιλοκομμένη

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Σάλτσα ντομάτας
1 φλιτζάνι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το φανταστικό πιάτο, θα χρειαστείτε μερικά απαραίτητα εργαλεία και υλικά. Αρχικά, θα χρειαστείτε μια μεγάλη κατσαρόλα για να ασπρίσετε τα φύλλα λάχανου, ένα τηγάνι ή τηγάνι για να ψήσετε τη γέμιση του κιμά, ένα μπολ ανάμειξης για να συνδυάσετε τα υλικά και ένα ταψί κατάλληλο για φούρνο για να ψήσετε την τελική δημιουργία. Όσο για τα υλικά, φροντίστε να έχετε φρέσκο ​​κιμά, μια κεφαλή λάχανο, ένα κρεμμύδι, ρύζι, ένα αυγό, ψίχα ψωμιού, γάλα, μαϊντανό, αλάτι, μαύρο πιπέρι, ελαιόλαδο και σάλτσα ντομάτας. Αυτά τα στοιχεία θα ενωθούν αρμονικά για να δημιουργήσουν μια λαχταριστή συμφωνία γεύσεων.

Προετοιμασία

Βήμα 1: ζεματίζουμε τα φύλλα λάχανου

– Αφαιρέστε προσεκτικά τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου για να τα χρησιμοποιήσετε ως περιτυλίγματα.
– Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει.
– Τοποθετήστε απαλά τα φύλλα λάχανου σε βραστό νερό και ζεματίστε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
– Αφαιρέστε τα φύλλα από το νερό και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν.

Βήμα 2: Ετοιμάστε τη γέμιση κιμά

– Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι ή τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
– Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο και να μυρίσει.
– Προσθέστε τον κιμά και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει, σπάζοντας τον με μια ξύλινη κουτάλα.
– Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση.

Βήμα 3: Μαγειρέψτε το ρύζι

– Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
– Μόλις ψηθεί, αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Βήμα 4: Συνδυάστε τα συστατικά

– Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον μαγειρεμένο κιμά, το μαγειρεμένο ρύζι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την ψίχα ψωμιού, το αυγό, το γάλα, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
– Ανακατέψτε τα όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 5: Συναρμολογήστε και ψήστε

– Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C (350°F).
– Πάρτε κάθε ασπρισμένο φύλλο λάχανου και βάλτε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση κιμά.
– Τυλίξτε το φύλλο σε ρολό, πιέζοντας στα πλάγια, για να σχηματίσετε τακτοποιημένα μικρά δέματα.
– Τοποθετήστε τα ρολά λάχανου με την πλευρά της ραφής προς τα κάτω σε ένα ταψί κατάλληλο για φούρνο.
– Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας τα ρολά λάχανου, φροντίζοντας να καλυφθούν πλήρως.
– Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
– Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά το λάχανο και οι κορυφές των λαχανόρολων.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής Λάχανο με κιμά στο φούρνο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις μαγειρικές σας δεξιότητες και την εμπειρία. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται περίπου 45 λεπτά για να προετοιμαστούν τα υλικά και να συναρμολογηθούν τα ρολά λάχανου. Η διαδικασία ζεματίσματος των φύλλων του λάχανου διαρκεί περίπου 2 λεπτά, ενώ το μαγείρεμα της γέμισης του κιμά και του ρυζιού μπορεί να διαρκέσει άλλα 15 λεπτά. Ο συνδυασμός όλων των συστατικών και η συναρμολόγηση των ρολών πρέπει να διαρκέσουν επιπλέον 10 λεπτά. Τέλος, το ψήσιμο του πιάτου στο φούρνο απαιτεί περίπου 1 ώρα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ψησίματος και του ροδίσματος των λαχανικών ρολλών. Συνολικά, μπορείτε να περιμένετε περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά από την αρχή μέχρι το τέλος, με αποτέλεσμα ένα απολαυστικό γεύμα που θα αφήσει όλους ικανοποιημένους.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegan φίλους μας, αυτή η συνταγή μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις διατροφικές σας προτιμήσεις. Ακολουθούν μερικά υποκατάστατα συστατικών:

  • Κιμάς: Αντικαταστήστε τον κιμά με εναλλακτικούς κιμάς φυτικής προέλευσης, όπως κράμπλ με βάση τη σόγια ή φακές.
  • Αυγό: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αυγό λιναριού ή ένα αυγό με σπόρους chia ως συνδετικό αντί για ένα κανονικό αυγό. Για να φτιάξετε ένα αυγό λιναριού, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο με 3 κουταλιές της σούπας νερό και αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.
  • Γάλα: Αντικαταστήστε το γάλα με ένα εναλλακτικό μη γαλακτοκομικό, όπως γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας ή γάλα βρώμης.
  • Σάλτσα ντομάτας: Βεβαιωθείτε ότι η σάλτσα ντομάτας που θα επιλέξετε είναι φιλική προς τους vegan χωρίς πρόσθετα ζωικά προϊόντα.

Κάνοντας αυτές τις απλές αντικαταστάσεις, μπορείτε να απολαύσετε μια νόστιμη vegan εκδοχή του Λάχανου με κιμά στο φούρνο που διατηρεί ακόμα την ουσία και τη γεύση της αρχικής συνταγής.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Όταν ζεματίζετε τα φύλλα λάχανου, προσέξτε να μην τα παραβράσετε. Θα πρέπει να είναι αρκετά τρυφερά για να κυλήσουν αλλά να διατηρούν το σχήμα τους.
– Φροντίστε να στραγγίσετε και να κρυώσετε σωστά τα ασπρισμένα λαχανόφυλλα πριν τα χρησιμοποιήσετε για ρολό. Αυτό θα αποτρέψει την υπερβολική υγρασία από το να επηρεάσει την υφή του πιάτου.
– Το σοτάρισμα των κρεμμυδιών μέχρι να γίνουν διάφανα και να μυρίσουν θα ενισχύσει τη γεύση τους και θα προσθέσει βάθος στη γέμιση του κιμά.
– Αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα τη γέμιση κιμά με αλάτι και μαύρο πιπέρι για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά καρυκευμένη και γευστική.
– Αφήστε το μαγειρεμένο ρύζι να κρυώσει λίγο πριν το ανακατέψετε με τα υπόλοιπα υλικά. Αυτό θα αποτρέψει το ρύζι από το να γίνει χυλό και θα βοηθήσει στην επίτευξη μιας επιθυμητής υφής.
– Χρησιμοποιήστε μια κουταλιά από τη γέμιση κιμά για κάθε ρολό λάχανου για να διατηρήσετε την ίδια κατανομή των γεύσεων και να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο μαγείρεμα.
– Ρίχνετε σάλτσα ντομάτας πάνω από τα ρολά λάχανου πριν το ψήσιμο προσθέτει υγρασία και προσδίδει μια νόστιμη πικάντικη γεύση στο πιάτο.
– Το ψήσιμο των ρολλών λάχανου καλυμμένα με αλουμινόχαρτο αρχικά τα βοηθά να ψηθούν ομοιόμορφα και να διατηρήσουν την υγρασία. Η αφαίρεση του αλουμινόχαρτου προς το τέλος επιτρέπει στις κορυφές των ρολών να ροδίσουν ελαφρώς, προσθέτοντας οπτική γοητεία.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί μια ανάλυση των κατά προσέγγιση θρεπτικών αξιών ανά μερίδα (1 ρολό λάχανου):

  • Θερμίδες: 250
  • Υδατάνθρακες: 18 g
  • Πρωτεΐνη: 15 g
  • Λιπαρά: 12 g
  • Ίνες: 4 g
  • Νάτριο: 450 mg

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι εκτιμήσεις και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες και τις μετρήσεις που χρησιμοποιούνται στην προετοιμασία σας.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτό το απολαυστικό λάχανο με κιμά στο φούρνο, μπορείτε να παρουσιάσετε τα ρολά λάχανου ξεχωριστά σε πιάτα ή να τα τακτοποιήσετε σε μια πιατέλα για οικογενειακό σερβίρισμα. Γαρνίρετε με ένα κλωναράκι φρέσκο ​​μαϊντανό ή με λίγο πάπρικα για πιο έντονο χρώμα.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, μπορείτε να συνδυάσετε αυτό το πιάτο με διάφορες επιλογές:

  • Πουρές πατάτας: Ο κρεμώδης πουρές πατάτας συμπληρώνει τις αλμυρές γεύσεις των ρολλών λάχανου. Τα σερβίρουμε σαν πλάι ή τα χρησιμοποιούμε ως βάση για τα ρολά.
  • Λαχανικά στον ατμό: Ένας συνδυασμός λαχανικών στον ατμό, όπως καρότα, μπρόκολο και πράσινα φασόλια, προσθέτει ένα υγιεινό και ζωντανό στοιχείο στο γεύμα.
  • Ψωμί κρούστας: Οι φέτες ψωμιού με κρούστα ή τα ρολά για βραδινό είναι ιδανικά για να μαγειρέψετε τη νόστιμη σάλτσα ντομάτας και να προσθέσετε λίγη επιπλέον υφή στο πιάτο σας.
  • Φρέσκα σαλάτα: Μια δροσερή σαλάτα με τραγανό μαρούλι, ντοματίνια, αγγούρια και μια πικάντικη βινεγκρέτ προσφέρει αντίθεση στις γεύσεις και τις υφές.

Μπορείτε να επιλέξετε συνοδευτικά με βάση τις γευστικές σας προτιμήσεις και τις διατροφικές σας ανάγκες. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο και χορταστικό γεύμα που συμπληρώνει το λάχανο με κιμά στο φούρνο.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν έχετε περισσέψει ή θέλετε να ετοιμάσετε το πιάτο σε

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Check Also
Close
Back to top button